Hampaiden puhdistus ja fluori

sipaisu_tahnaa
Sipaisu tahnaa.
Hampaiden hoidon kulmakivi on säännöllinen harjaus fluoripitoisella hammastahnalla aamuin illoin, noin kahden minuutin ajan. Hampaat harjataan  ennen aamupalaa, jolloin fluori suojaa hampaita happohyökkäykseltä. 

Käypä hoito -suositusten mukaan hampaiden harjaus aloitetaan heti ensimmäisten maitohampaiden puhjettua lapsen ollessa noin puolen vuoden ikäinen. 

Ensimmäisen maitohampaan puhjettua, n. 6kk iästä 3-vuotiaaksi on suositeltavaa sipaista hammasharjaan hammastahnaa, jossa on fluoria 1000-1100ppm, joko aamulla tai illalla.

pienen_herneen_kokoinen_nokare_tahnaa
Pienen herneen kokoinen nokare tahnaa.
3–5-vuotiaille suositellaan pienen herneen kokoinen nokare hammastahnaa, jossa on fluoria 1000–1100ppm, 2x/vrk. 6 ikävuodesta eteenpäin voidaan käyttää jo aikuisten tai juniorihammastahnaa, joissa on fluoria 1450ppm, 2x/vrk.

Vanhempien on hyvä valvoa lasten hampaiden harjausta sekä fluorihammastahnan käyttöä ja annostelua vähintään kouluikään saakka. Yleensä lapsen käden motoriikka on kehittynyt riittävän hyväksi siinä vaiheessa, kun kaunokirjoitus sujuu ja lapsi voi harjata itsenäisesti (10-v.).  Erityistä huomiota harjaukseen tulee kiinnittää silloin, kun uusia hampaita on puhkeamassa.

herneen_kokoinen_nokare_tahnaa
Herneen kokoinen nokare tahnaa.